Projekt och samverkan
Hållbart byggande i Värmland
Här samlar vi intressant dokumentation från olika seminarium, workshops och kurser som vi som förening arrangerat. Här presenterar vi även kortfattat de projekt vi är och har varit delaktiga i.
från seminarier, kurser och workshops:
Frukostmöte, 6 dec 2023:
Goda exempel på energiuppföljning för ökad kompetensuppbyggnad
Workshop, 21 mars 2023:
Hur ska vi kunna bemöta renoveringsbehovet genom att skapa mobilisering och kompetensutbyggnad?
Utbildning 2023:
Energilyftet
Finanserat och arrangerat av Energimyndigheten
Nätverksträff, 5 sept 2022:
Återbruk
Prisutdelning, 14 jan 2022:
Presentation av Grundstenen-vinnaren Minnebergsskolan, Arvika
Workshop nr 2, 17 dec 2021:
Renovering med hjälp av regional samverkan och Totalmetodiken
Seminarium, 29 nov 2021:
Hållbarhet vid renovering
Workshop , 26 okt 2021:
Pilotprojektet: Energirenovering – ett nytt affärskoncept för mindre företag
Seminarium, 23 sept 2021:
Renoveringsstödet
Seminarium & workshop, 16 sept 2021:
Klimatpåverkan
Seminarium, 23 juni 2021:
Hållbar stadsutveckling – strategiska planeringsprocesser
Finanserat av det gränsöverskridande Interreg-projektet ecoINSIDE/ecoINSIDE2
Workshop nr 1, 21 juni 2021:
Renovering med hjälp av regional samverkan och Totalmetodiken
Utbildning, jan/feb 2021:
Renovera klimatsmart
Seminarium, 15 jan 2021:
BRF Viva
Finanserat av de gränsöverskridande Interreg-projekten ecoINSIDE och ecoINSIDE2
Frukostmöte, 27 mars 2020:
Klimatförbättrad betong
Finanserat av de gränsöverskridande Interreg-projekten ecoINSIDE/ecoINSIDE2
Rapport, sept 2019:
Vägledning för hantering av energifrågan i byggprocessen
pågående och avslutade
2023
Förstudie: Energieffektiviseringsprojekt – Energiuppföljning för kompetensuppbyggnad
Genom ökad samverkan mellan de olika regionala nätverken kan kapacitet byggas för att i förlängningen säkerställa att det finns kompetens regionalt för mobilisera insatser för att stimulera till att fler förbereder sig inför kommande lagkrav och genomför energieffektivisering.
Syftet med denna förstudie är att mobilisera de regionala nätverken inför de kommande kraven i EPBD och få i gång renoveringsvågen.
2023 – löpande
Samarbetspartner: CC Build – Centrum för Cirkulärt byggande
För att arbeta mer hållbart och minska vårt klimatavtryck har föreningen Hållbart byggande i Värmland valt att ansluta till Centrum för cirkulärt byggande – CCBuild. Vi vill minska mängden avfall från byggande, rivning och förvaltning, reducera koldioxidutsläpp genom färre nyinköp och fortsatt användning av befintliga varor och material. Via CCBuild deltar vi i en samverkansarena med andra anslutna aktörer, samt har tillgång till CCBuilds digitala tjänster såsom inventeringsapp, produktbank och marknadsplats. Tillsammans stärker vi marknaden för cirkulära produkter och tjänster och etablerar arbetssätt i linje med cirkulära principer.
Maj 2022 – April 2023
Förstudie: Etablering av fabrik för renoveringslösningar – Indu Zero Scandinavia
För att uppnå en klimatneutral byggsektor 2045 behöver det befintliga byggnadsbeståndet reducera sin energianvändning. I dagsläget finns det inte tillräckligt kostnadseffektiva paketlösningar, men det här projektet vill ändra på det. I InterReg-projektet INDU-ZERO har industriella lösningar för massproduktion av renoveringspaket utforskats. I denna förstudie genomförs fördjupade teknikstudier, affärsutveckling samt intressentdialoger med målet att etablera en INDU-ZERO fabrik i Sverige som ska leverera till den nordiska marknaden.
Koordinator: Sustainacon Sweden AB
Finansiering: Stöd från Interreg och från Energimyndigheten via E2B2.
Maj 2020 – September 2023
Projekt: Energirenovering – ett nytt affärskoncept för mindre företag
Projektet ger en ökad samverkan och kunskapsuppbyggnad lokalt och regionalt kring energieffektiv och hållbar renovering. Förutom att bidra till en resurseffektiv bebyggelse avser projektet att stärka och utvidga små och medelstora entreprenörers och leverantörers tjänste- och produktutbud.
Finansiering: Stöd från Tillväxtverket via ERUF och från Energimyndigheten via E2B2.
2018 – 2021
Interreg-projekt: ecoInside2
ecoINSIDE2 står för eco INner Scandinavia Innovation & DEvelopment. Genom miljödriven företagsutveckling ska ecoINSIDE2 stärka små och mellanstora företag inom delområdet Inre Skandinavien. Projektet syftar till att öka samverkan och kunskapsöverföring mellan starka forskningsmiljöer, företag och offentliga aktörer inom områdena cirkulär ekonomi, solenergi och energisystem samt hållbart byggande.
Finansiering: Interreg Sverige – Norge
2018 – 2019
Vägledning för hantering av energifrågan i byggprocessen
Från och med 2021 ska alla nya byggnader i Europa vara nära-nollenergibyggnader enligt direktivet om byggnaders energiprestanda, 2010. Syftet är att driva på takten i utvecklingen mot ett allt mer energieffektivt byggande i EU genom högt ställda energikrav och därav bidra till en minskad växthuseffekt. För att avsikten med direktivet ska förverkligas blir det allt viktigare att säkerställa att byggnader faktiskt lever upp till de minimiregler som ställs i BBR eller mer ambitiösa mål som ställs direkt av byggherrar.
2018
Kompetensprogram: Energilyftet
Energimyndigheten finansierar ett omfattande, nationellt kompetensprogram inför de nya och rejält hårdare krav på energiprestanda som gäller för offentliga byggnader från 2019 och för övriga byggnader från 2010. I Värmland är Föreningen Hållbart byggande i Värmland den regionala samarbetspartnern, vilket innebär att vi arrangerar seminarier och introduktioner till Energilyftet, som i övrigt är en helt webbaserad och interaktiv utbildning.
2015 – 2018
Interreg-projekt: ecoInside
ecoINSIDE står för eco INner Scandinavia Innovation & DEvelopment. Målet med ecoINSIDE är att Inre Skandinavien ska vara ledande inom miljödriven utveckling innan år 2020. Projektet syftar till att öka samverkan och kunskapsöverföring mellan starka forskningsmiljöer, företag och offentliga aktörer inom områdena solenergi och energisystem, hantering av restresurser samt hållbart byggande.
Finansiering: Interreg Sverige – Norge
2013 – 2014
Energieffektiva byggnader i Värmland
Vi vill bidra till Värmlands omställning mot ett mer hållbart samhälle genom att aktivt verka för en ökad inriktning på hållbarhet och energieffektivitet vid nybyggnation och renovering i Värmland. Detta har skett genom att ha skapat en plattform för kontakter och erfarenhetsutbyte, informationsspridning och förmågan att visa på goda exempel.
2008 – 2011, 2011 – 2013, 2013 – 2015
FEM, FEM2, FEM2020
FEM står för Förnybar energi, Energieffektivisering och Miljö. FEM är ett gränsöverskridande samarbete mellan Akershus. Hedmark, Värmland och Dalarna och har medfinansierats inom ramen av Interreg Sverige – Norge mellan åren 2008 och 2015.
Nätverket Hållbart byggande i Värmland bildades under projekttiden med syfte att vara ett forum för kontakter och erfarenhetsutbyte inom hållbart
byggande. Några år senare bildades föreningen HBV och deltog för Värmlands räkning i projektet. Grundstenen delades ut första gången under projekttiden.
Finansiering: Interreg Sverige – Norge