Sliperiet i Borgvik, Grums

Vinnare av Grundstenen 2020 är Sliperiet i Borgvik som under sina drygt tio år har klivit fram som ett av Värmlands, kanske Sveriges, viktigaste kulturcentra. Därmed har byggnaden fått ännu ett användningsområde, nu en bit bort från det ändamål det byggdes för när förra seklet var ungt.

Produktionen av slipmassa blev inte långvarig eftersom sulfitprocesserna tog över marknaden. Därför blev Sliperiet ett kraftverk under några decennier, innan det förvandlades till förråd. Efter en kort tid som byggnadsvårdsmuseum har det nu alltså blivit ett utflyktsmål med konst, fotografi, musik och gastronomi på menyn.

Att gamla industrilokaler förvandlas till kulturarenor är förvisso inte unikt – det har skett och sker på många håll. Men Sliperiet i Borgvik är intressant dels för byggnaden i sig, dels för den verksamhet som Oscar Magnusson utvecklat genom åren.

Byggnaden är lika enkel som vacker och robust. Ett riktigt hållbart hus har en karaktär som tål ständiga förändringar för ständigt nya behov. Det gäller såväl dess form och struktur som de material den är byggd av. Tidens tand gör den vackrare med åren.

Och verksamheten håller hög klass. ”Det ska vara samma upplevelse här som i New York eller Tokyo, samtidigt som utsidan ska stämma med insidan”, säger Oscar. Samtidigt vill han sudda ut kulturens finstämpel. Även den ovane konstbesökaren ska känna sig välkommen och hemmastadd.

”Många ser kombinationen kultur och värmländsk landsbygd som helt omöjlig” säger Oscar. ”På ren trots har jag velat visa att de har fel.”

Han har redan fått en rad utmärkelser för sin satsning. Nu är Grundstenen ännu en!

Vinnare av 2020 års Grundstenen: Oscar Magnusson
Objekt: Sliperiet Borgvik