BRF Kontrollanten i Karlstad

BRF Kontrollanten är nominerad till Grundstenen 2020!

I en överslagsräkning för några år sedan fann Föreningen för hållbart byggande i Värmland att redan det mest onödiga energispillet kostade mellan en halv och en hel miljard kronor om året – bara i vårt läns flerfamiljshus. Pengar som kunde användas så mycket bättre!

Därför är det roligt när även en bostadsrättsförening vågar ta sig an utmaningen och trycka ned sin el- och värmeförbrukning, och med smarta investeringar bli av med onödiga utgifter. BRF Kontrollanten på Norrstrand i Karlstad har totalt investerat 6-7 miljoner kronor i energieffektivisering, men får nu en hög och trygg avkastning på uppemot tio procent per år. Det räcker till såväl räntekostnader som till lägre månadsavgifter.

Toppmoderna styrsystem för värme och ventilation, förbättrad värmeåtervinning och solceller på taket gör tillsammans att den årliga energianvändningen nu minskar med 500 000 – 700 000 kWh. Bergvärme och ihopslagna fjärrvärme- och elcentraler bidrar till ytterligare sänkta kostnader. Överskott från solcellerna säljs och blir till intäkter.

BRF Kontrollanten har också smakat på framtiden i ett samarbete med Karlstads universitet, genom batterier som lagrar överskott från solcellerna och genom ett försök med elbilspool.

Eldsjälar, engagerad styrelse och en god kommunikation med och mellan alla boende är några av förklaringarna till varför BRF Kontrollanten på allvar lyckats med konsten att sluta elda för kråkorna. Det förvånar inte att man korats till Årets kooperativ i Värmland, och nu hoppas på motsvarande utmärkelse för hela Sverige.

Finalist 2020 års Grundstenen: BRF Kontrollanten, Karlstad
Objekt: Energiarbetet i BRF Kontrollanten