18 nov: Grundstenen, prisutdelning

Inför årets prisutdelning av Grundstenen laddar vi lite tillsammans med juryns ordförande Malin Olin:

– Hallå där, Malin Olin! Du är ordförande i den jury som ska nominera finalisterna i årets Grundstenen och senare kora en vinnare. Vad går det uppdraget ut på?

Juryn har utsetts av Föreningen Hållbart byggande i Värmland och vårt uppdrag är att uppmärksamma och belöna byggherrar i Värmland som genomför byggprojekt som präglas av en hög grad av omtanke om såväl miljön som de boende – till en rimlig kostnad. Hållbart byggande handlar ju om såväl miljöhänsyn som sociala hänsyn och en sund ekonomi. Det kan handla om både privata och offentliga byggherrar, små och stora projekt, byggnader och anläggningsprojekt.

– Hur går det till när ni nominerar finalister och sen utser en vinnare?

Vi börjar med att gå igenom alla de förslag som kommer in –  alla är välkomna att nominera, föreningens medlemmar nominerar och ibland tar vi i juryn också fram kandidater. De tre mest spännande byggprojekten nominerar vi till finalomgången, och dessa åker vi senare ut och besöker på ort och ställe. Sedan har vi i juryn ett svårt men roligt arbete att utse en vinnare, och det meddelas på prisutdelningen som i år äger rum fredag 18 november.

– Är det svårt att välja ut lämpliga kandidater?

Antalet riktigt bra byggprojekt ökar i Värmland, och därmed antalet nomineringar. Det är ju kul i sig! Sen är det förstås svårt att jämföra en rad olika kvaliteter mot varandra, men vi diskuterar livligt i juryn och brukar till slut enas om en värdig förstapristagare.

– Är det bara nybyggda hus som kan komma ifråga?

Nejdå. Det första priset, som delades ut 2013, gick till en nyrenoverad 60-talsfastighet i Grums. Efter det har det blivit en nybyggd skola och en ny avdelning på Centralsjukhuset, men vi tycker att det är väl så viktigt att uppmärksamma välgjorda renoveringar av äldre fastigheter. I synnerhet om de gjorts med goda miljöprestanda och så att de boende har råd att bo kvar. Men även andra projekt än bostäder kan nomineras.

– Hur kan man nominera ett byggprojekt som man tycker borde uppmärksammas?

Beskriv projektet och var man kan läsa mer om det och mejla uppgifterna till grundstenen@hbvarmland.se senast fredag 9 september, så lovar vi i juryn att titta närmare på det!

Deadline för nomineringarna

är fredag den 16 september 2016

och prisutdelning med lunch och föredrag kommer att ske fredag den 18 november 2016 kl 12.15 – 16.00 på Karlstads universitet, hus 21.

Preliminärt program för dagen >>

Förslag till nomineringar mailas till grundstenen@hbvarmland.se

För mer information och anmälan till prisutdelningen, kontakta anmalan@hbvarmland.se