18 nov: Grundstenen, nominerade

Nu är det dags för prisutdelning av Grundstenen, som delas ut varje höst till en byggherre för att premiera och främja samt öka fokus på hållbart byggande. Målgruppen för priset är både nybyggnationer och ombyggnationer. Tidigare års vinnare har varit Neonathalavdelningen på Centralsjukhuset (2015), Hagaborgsskolan i Karlstad (2014) och Sveaplan Fastigheter i Grums (2013).

 

De tre nominerade är…

Stiftelsen Karlstadshus: Energiprojekt Våxnäs
Stiftelsen Karlstadshus äger och förvaltar idag över 2500 lägenheter runt om i Karlstad. Många av de områden som förvaltas byggdes under miljonprogrammet och står inför spännande utmaningar, både tekniska och sociala. Energiprojekt Våxnäs omfattar fastigheter på Låglandsgatan 1-9 och Inlandsgatan 1. Ambitionen med projektet har varit att visa hur man kan modernisera hus på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt både förbättra boendemiljön samt minska husets driftkostnader.

Hammaröbostäder: Energiprojekt Lillängen
I nio olika hus, totalt 177 lägenheter, har olika energiåtgärder utförts. Under hela projektet har allt material som använts lagts in i en databas för Sunda hus för att kunna följa upp dessa och jobba vidare under förvaltningsfasen. Projektet har fokuserat att vid sina underhållsåtgärder ska leda till energibesparing. Fokus har också varit på att genomföra åtgärderna på en nivå som inte påverkar hyran alltför mycket vilket skulle kunna påverka möjligheten för kvarboende i lägenheterna.

Landstingsfastigheter Centralsjukhuset: Nya operationshuset
Under projektets gång har Landstingsfastigheter tillsammans med Skanska lagt ett stort fokus på miljö och energi genom att följa certifieringssystemet LEED Health Care och därigenom fått utmärkelsen Guld. Nya operationshuset är den första sjukhusbyggnaden i Europa som fått den utmärkelsen.

 

Välkommen till prisutdelning

Fredag den 18 november kl 12.45 – 16.00
Eva Eriksson-salen, Hus 21 på Karlstads universitet. Dagen inleds med mingellunch på Tak1.

För mer information och anmälan till prisutdelningen, kontakta anmalan@hbvarmland.se