Välbesökt frukostmöte inom hållbart byggande

 

Välbesökt frukostmöte inom hållbart byggande

140225 – Karlstad

Hållbart byggande har många dimensioner och att bygga hållbart är inte något nytt påfund. Vi kan lära mycket av att se hur äldre byggnader är konstruerade ur ett hållbart perspektiv. Och genom utveckla detta kunnande och kombinera med dagens tekniker och erfarenheter, så kan vi energieffektivisera äldre byggnader på ett mycket bättre sätt och göra dem mer hållbara för framtiden. Det är åter dags för Nätverket Hållbart byggande att bjuda in till frukost! 

I februari 2014 var det dags att samlas för att fördjupa sig i ämnet och dagens tema denna gång var ”Energieffektivisering och hållbarhet i äldre byggnader”. Mikael Söderström Rosén och Ronnie Hollsten, båda från KanEnergi, tog med oss på en tidsresa genom hållbara material, energitänk, fukt- och värmetekniker samt visade på olika byggnadskonstruktioner från de senaste 4000 åren.

Redan för 4000 år sedan var man mycket duktig på att både fånga upp solens värme samt kyla ner dåtidens bostäder långt utanför våra svenska gränser. Backar man tillbaka till 1200-talet och besöker Aneby socken, kan man även här i Sverige se hur man kunde bygga hållbart långt före vår levnad. Bevis för detta finns i de två älst bevarade kyrkor som finns kvar än i dag där i norra Småland. Det är kanske inte för inte att det finns tre ledande husfabrikanter i trakten kring dessa båda kyrkor. Mikael visade även på hur gamla skånelängor byggda i lera och halm fortfarande ger ett mycket behagligare inomhusklimat än många andra byggmaterial och att välvda konstruktioner är något som allt mer kommer tillbaka i moderna byggnader, av energieffektiva skäl. 

– Och att bygga med välvda väggar, det var något man gjorde redan på hobernas tid, skojade Mikael.

Därefter tog Ronnie över och berättade om sin roll som sk energipolis, dvs som tredjepartsgranskare, både i sammanhang där nybyggen genomfördes och vid ombyggnationer. Han betonade vikten av att vara med från början i byggprocessen och jobba utifrån en utvald certifiering. I Ronnies fall är det BREEAM som gäller, en av många certifieringar som finns utvecklade. En annan känd är LEAD.

– Förhoppningsvis leder det till färre byggfel om man är med från början, sa Ronnie.

Förutom Mikael Söderström Rosén och Ronnie Hollsten, fanns även Inger och Lars Göran Bernhardsson, ägare till fastigheten Sveaplan i Grums och vinnare av 2013 års pris Grundstenen med vid frukostbordet. Lars Göran berättade om deras senaste renoveringsprojekt där de valde att blåsa ut ett gammalt funkishus från 30-talet. Genom väl genomtänkta ombyggnationer i huset minskade man från 60000 kWh till 24000 kWh, vilket är fantastiskt bra. 

– Men uppriktigt sagt så hade vi aldrig gjort detta om vi bara hade kunnat finansiera det hela med sänkta energikostnader. En hyreshöjning var ytterst nödvändig för projektet, sa Lars Göran.

Lars Göran berättade också om deras samarbete med sin fjärrvärmeleverantör där man nu ska börja ta betalt per timme istället och att man då som fastighetsägare har helt andra möjligheter att spara energi genom att kapa de peakar i energiförbrukningen som finns under en dag.

Frukostmötet var välbesökt med drygt fyrtio deltagare. Eva Lingwall, Energikontor Värmland, avslutade frukostmötet med att tacka alla för de intressanta diskussioner som förekommit under morgonens möte och välkomnar tillbaka nästa gång nätverket för Hållbart byggande i Värmland bjuder in till frukostmöte.

– Och nu är det dessutom öppet att börja nominera byggprojekt till 2014 års hållbarhetspris Grundstenen, avslutade Eva. Nomineringar skickar ni via epost till mig på Energikontor Värmland.

Text och foto: Maria Fallström