Prisutdelning av 2019 års Grundstenen och studiebesök på BRF Tuggelite

Kategori
Ett ecoInside-arrangemang finansierad av Interreg med Arvika kommun som projektägare
Datum
2019-11-15 12:00 - 16:15
Plats
Tuggelitevägen 13
Karlstad

AKTUELL HBV loggo sallad ut

Varje år belönar Interreg-projektet ecoInside2 tillsammans med föreningen för Hållbart byggande i Värmland ett byggprojekt som präglats av ovanligt goda hållbarhetsambitioner. Byggprojekten kan handla såväl om nybyggen som om ombyggnader. Allt från energiprestanda och materialval till samhällsplanering och sociala aspekter kan ingå i juryns bedömning.

En särskild jury, utsedd inom föreningen, väljer ut tre finalister bland inkomna nomineringar och vinnaren får en liten statyett gjord av slaggsten från Borgvik och trä från en dessvärre riven ekonomibyggnad av mycket gammalt datum.

 

I samband med prisutdelningen gör vi studiebesök hos BRF Tuggelite, som i år har 35-årsjubileum! 

Vi passar på att fira detta jubileum med ett studiebesök innan prisutdelningen och samtidigt få höra de hur de ursprungliga principerna lever kvar och hur husen och föreningen har utvecklats vidare under åren! Vi får även tillfälle att höra Hans Eek, en av arkitekterna som ritade Tuggelite i nära samarbete med de som skulle bo där, berätta om ett aktuellt projekt i Västerås och Lars Nilsson berätta generellt om miljöcertifierade byggnadsverk.

 

Program:

12:00 Salladslunch och visning av 35-årsjubilerande bostadsrättsföreningenTuggelite

13:15 Reflexion - 35 år i Tuggelite
Medlemmar i bostadsrättsföreningen ger sin bild över hur Tuggelite har utvecklats över åren och var vi står i dag.

14:00 Klimatpositiva hyreshus - Hans Eek, arkitekt
Beskrivning av utformningen av miljöprofilerade, energieffektiva bostadshus som för närvarande uppförs i Västerås. 

14:45 Fika och mingel

15:00 Miljö- och energicertifiering - Lars Nilsson
Allt fler byggnadsverk certifieras som ett sätt att kvalitetssäkra utlovade miljö- och energi- egenskaper. Lars gör en expose över certifierade byggnadsverk i Värmland.

15:45 Prisutdelning av 2019 års Grundstenenpris
Presentation av årets finalister och utdelning av hållbarhetspriset Grundstenen till 2019 års vinnare.

 

Plats:
Samling på övre garageplan utanför kvarterslokalen på Tuggelitevägen 13, Skåreberget i Karlstad

Närmaste busshållplats:
Hållplats Skåre herrgård med buss 2 från stora torget.

Sista anmälningsdag
ANMÄLAN STÄNGD. Vänligen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information. Att delta är kostnadsfritt, men ej avbokad frånvaro debiteras med 500 kronor.

 

Fakta om BRF Tuggelite

I november är det 35 år sedan de första bostadsrättshavarna flyttade in i sina nya bostäder i Tuggeliteområdet i Karlstad. I åtta av de sexton lägenheterna bor samma personer kvar som de som ursprungligen flyttade in. Området skapades av de boende med ambitionen att skapa resurssnål bebyggelse i social gemenskap. Stort fokus fanns också på energifrågor och husen har tekniska egenskaper som gör att behoven av köpt energi ligger i samma nivå som den som krävs för nu aktuella så kallade ”nollenergihus”. Under 1980-talet var området öppet för många studiebesök och fick benämningen ”den första moderna ekobyn” i landet. Några kinesiska besökare benämnde bebyggelsen ”blomman i Europa”. 

 

AKTUELL HBV loggo sallad ut

Arrangemanget finansieras av Interreg-projektet ecoInside med Arvika kommun som projektägare och arrangeras i samverkan med BRF Tuggelite.

 
 

Alla datum

  • 2019-11-15 12:00 - 16:15